Op de zolder van het museum vormen de Wonderkamers een wereld in het klein. In drie kabinetten worden meer dan 200 Zeeuwse en exotische voorwerpen tentoongesteld. Elk object met een eigen geschiedenis, een eigen verhaal.

boek je bezoek

ONTDEK DE RELATIE TUSSEN KUNST EN WETENSCHAP

In de Wonderkamers staat de relatie tussen kunst en wetenschap centraal. Alle voorwerpen zijn ooit verzameld, gemaakt en/of gebruikt door bekende en minder bekende Zeeuwen. Zo is er een stapeltje in leer gebonden boeken te zien, dat een kastje blijkt te zijn waarin preparaten van vlinders worden bewaard. Ook is er een maanwijzer die in 1783 ontworpen is door Henricus Schortinghuis, een predikant uit Koudekerke, die de omloop van de maan om de aarde bestudeerde.

VERANDER VAN PERSPECTIEF

De Wonderkamers dagen bezoekers uit om buiten de kaders te denken, op een andere manier te kijken en vragen te stellen. De kamers nodigen uit stil te staan bij het ontwerp van de Chinese dekselvaas, maar ook bij het productieproces van porselein. Hoe moeilijk is het om zo’n vaas van meer dan een meter hoog heel uit de oven te krijgen? En wat is bijvoorbeeld het verhaal achter het hersenkoraal?

Pepijn van den Nieuwendijk aan het werk. Foto: Lotte Stekelenburg 


WERK VAN PEPIJN VAN DEN NIEUWENDIJK 
(CIRQUE DE PEPIN) 

Beeldend kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk (Cirque de Pepin) werkt mee aan de nieuwe inrichting van de Wonderkamers. Zijn gedetailleerde, surrealistische wandschilderingen (meer dan 100m2) lijken uit een fantasiewereld afkomstig, geïnspireerd op objecten die in de Wonderkamers te zien zijn.

De wonderkamers x atelier8a

Geïnspireerd op objecten in de Wonderkamers richt Atelier8A zich op de fasen binnen een mensenleven. Van voor de geboorte tot  aan de dood, iedere fase heeft iets moois, iets eigens. In tien video's verbeelden filmische beelden met gedichten elk een stadium in het menselijk leven. Dit project is ontstaan dankzij Provincie Zeeland om Zeeuwse makers te stimuleren. In samenwerking met Atelier8a, Duizend Dingen Dichter, Michael Kluin, Alina Kluin en Steffen Brinkhaus. Bekijk hieronder de eerste video en klik hier voor alle video's.