- https://www.zeeuwsmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/schieten-tegen-het-vergeten
- schieten tegen het vergeten
- 2015-03-21T00:00:00+01:00
- 2015-11-22T23:59:59+01:00
- Fotografie in Zeeland tijdens WOII
Gastcurator: Frank van der Stok
Het eenzijdige en vaak door zelfcensuur bepaalde beeld dat wij van de Tweede Wereldoorlog hebben is gevormd door erkende militaire fotografen en grote persbureaus. Toch zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel foto’s door particulieren gemaakt. Burgers en fotografen maakten (vaak in het geheim) opnamen van het leven in de bange dagen van de bezettingstijd. De manier waarop deze amateurfoto’s zo een direct en authentiek beeld van de bezettingsjaren geven, is in historisch opzicht vaak onderbelicht gebleven.
zeeuwen centraal
In Schieten tegen het vergeten staan de foto’s van een aantal Zeeuwen centraal. Ondanks de risico’s, hebben zij ieder op eigen wijze hun omgeving ten tijde van de bezetting vastgelegd. Ze fotografeerden bijvoorbeeld razzia’s voor de Arbeitseinsatz of een V2-transport, verdekt opgesteld vanuit een portiek of vanachter het raam van een woning. Gewapend met een camera probeerden ze daarmee het vergeten tegen te gaan.
In de tentoonstelling worden kleine samenhangende oeuvre-presentaties getoond van o.a. Cornelis Pieter Snijders, Neeltje Flipse-Roelse, Jo Vissers, Rykel ten Kate, Jos de Ligny en Fa. Dert.
de tweede wereldoorlog in zeeland
Daarnaast wordt er een beeld gegeven van twee belangrijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Zeeland: De stadsbrand van Middelburg (het zogenaamde Vergeten Bombardement van 17 mei 1940) en de Slag om de Schelde (2 oktober - 8 november 1944, ook wel de vergeten Slag om de Schelde genoemd). In beide presentaties wordt zoveel mogelijk materiaal getoond van fotografen en filmers uit de Zeeuwse bevolking. Van de eerste gebeurtenis zijn onlangs unieke beelden opgedoken in het Bundesarchiv in Berlijn. Ruim 5 minuten beeld wordt exclusief in het Zeeuws Museum vertoont van de periode net na het Vergeten Bombardement.
De tentoonstelling vond plaats naar aanleiding van het 75ste jubileum-herdenkingsjaar sinds de start van WOII in Nederland op 10 mei 1940.