- https://www.zeeuwsmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/dit-is-zeeland
- Dit is Zeeland
- 2014-02-01T00:00:00+01:00
- 2035-01-31T23:59:59+01:00
- Permanente tentoonstelling
In het Zeeuws Museum is de permanente tentoonstelling Dit is Zeeland te zien.
Wat is Zeeland?
Hoe vertel je op een actuele en aansprekende wijze het verhaal van Zeeland met zo’n uiteenlopende collectie? Vraag tien Zeeuwen naar wat Zeeland is en je krijgt evenzoveel verschillende antwoorden. Buiten de provincie kent men vooral de clichés als Zeeuws Meisje, zon, zee en mosselen. In Dit is Zeeland komen alle aspecten aan bod en meer. Wars van chronologie en conventies, brengt de tentoonstelling vele perspectieven op de cultuur en geschiedenis van Zeeland samen.
Ontwerp
Voor de inrichting van de tentoonstelling is het Zeeuws Museum een samenwerking aangegaan met het vormgeversduo Toon Koehorst en Jannetje in ’t Veld. Hun smaak, ideeën en materiaalgebruik sluiten naadloos aan bij de hoge eisen die het museum stelt aan zijn presentaties.
Wat ga je zien?
Het resultaat is verrassend en divers. Honderden collectiestukken, waaronder een aantal nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen een verhaal over Zeeuwen door de eeuwen heen. Levens op het (ei)land en op zee, in vrede en in oorlog, aan de macht en in de luwte, leeg en overbevolkt. Uiteraard is in dit verhaal ruimte voor topstukken als Gebed voor de maaltijd van Jan Toorop, Blauwe Boom met golvende lijnen I van Piet Mondriaan en de beroemde Zeeuwse wandtapijten. In de nieuw gekozen context komen ze nog beter tot hun recht. Hoewel de presentatie grotendeels historische stukken laat zien, is er zeker ook ruimte voor hedendaags werk. Zo maakt het ontwerperscollectief We Make Carpets speciaal voor Dit is Zeeland drie installaties van schelpen. Ook kocht het Zeeuws Museum het werk Onuitgesproken Gedachten aan van filmmaker en beeldend kunstenaar Bojan Fajfrič. Het werk ontstond in 2015 in samenwerking met mensen uit de Molukse gemeenschap tijdens een werkperiode bij Stichting IK in Oost-Souburg.
In elke zaal van de tentoonstelling vind je een QR-code waarmee je op je mobiele telefoon de zaalinformatie kunt bekijken. Er is gratis wifi in het museum. Ook is alle zaalinformatie hier terug te vinden.