Liefhebbers van mode en etnografie kunnen hun hart ophalen deze zomer in het Zeeuws Museum!

Wat is er universeler dan het begrip bescherming? Altijd en overal heeft de mens behoefte aan bescherming, tegen het klimaat maar ook tegen boze geesten en andere kwade invloeden van buitenaf. Deze zomer presenteert het Zeeuws Museum de tentoonstelling Bescherm mij! Kleding en accessoires voor lichaam en ziel. In deze presentatie is een gevarieerde selectie etnografica, streekdracht en mode te zien, die dienen ter bescherming. Denk hierbij aan regen- en rouwkleding, een kogelwerende jas, peniskokers, een Inuit bontpakje, wanten van muskusratbont, bloedkoralen, amuletten en een sjamanenmantel.

Thema’s

In een kleurrijke setting zijn de uiteenlopende objecten gepresenteerd binnen drie thema’s: fysieke, sociale en spirituele bescherming. Ze worden vanuit een etnografische en een (kostuum)historische kant belicht èn spelen in op de actualiteit. Fysieke bescherming is veel breder dan op het eerste gezicht lijkt. Voor ons een uitdaging om daar de meest tot de verbeelding sprekende objecten bij te vinden, zoals de tiara van ontwerper Ted Noten voor prinses Maxima in de vorm van een polohelm en gezondheidsondergoed van dr. Gustav Jaeger uit 1870. Sociale bescherming gaat vooral in op kledingcodes die horen bij een bepaalde geloofs- of levensovertuiging. Dit kunnen 19e eeuwse labedissen* zijn of een uiterst actueel HEMA hoofddoekje voor moslima’s. Als we het hebben over spirituele bescherming denken we vooral aan bescherming van de ziel. Binnen dit thema passen (etnografische) amuletten, maar ook kostuums en maskers die je identiteit (of ziel) afschermen.

Hedendaagse vormgevers

Naast etnografische en historische stukken uit de collectie van het Zeeuws Museum zijn veel hedendaagse ontwerpen in de tentoonstelling opgenomen. Zo is het spraakmakende duo Karssenberg & Greidanus vertegenwoordigt met mannenoutfits van kogelwerend materiaal en een regenjas met burka capuchon. Antoine Peters toont zijn all over pak van het HOPE project. Van Sarena Huizinga laten we o.a. gebreide ‘Smetvrees’ pakken zien en Eefje Sandmann leent ons haar Muskusratwanten. Uit de collecties van het ModeMuseum Provincie Antwerpen (MoMu) en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) zijn ontwerpen te zien van onder andere Maison Martin Margiela, Stephen Jones, Veronique Branquinho, A.F. Vandevorst, Olivier Theijskens en Ted Noten. Verder wordt werk van Studio Bertjan Pot en Karin Herwegh getoond.

Extra’s

Ter gelegenheid van de tentoonstelling maakt Karin Herwegh speciaal voor ons een viertal amuletpoppetjes in beperkte oplage. Ze zijn gedurende de tentoonstelling verkrijgbaar in de ZM Shop.
Bij de tentoonstelling verschijnt een bookazine vormgegeven door Glamcult Studio. Zij tekenen ook voor het campagnebeeld, de persfoto’s en grafische vormgeving. Een korte documentaire van Victor Vroegindeweij van The office for Nonfiction biedt meer achtergrondinformatie maar kan ook los van de tentoonstelling worden bekeken. Een aantal mensen waaronder predikant Wim Jansen en filosoof Henk Oosterling vertellen over de beschermende werking van kleding en accessoires, al of niet gebaseerd op (bij)geloof.

*Labedissen: verhullende armstukken uit de Zeeuwse streekdracht bestemd voor een vrouw, onder meer in de kerk gedragen.