- https://www.zeeuwsmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/1600-x-zierikzee
- 1600 X ZIERIKZEE
- 2008-03-01T00:00:00+01:00
- 2008-05-26T23:59:59+02:00
- The Stone Twins
Het project 1600 X Zierikzee maakt onderdeel uit van het jaarprogramma Zeeuws Imago waarin het publiek wordt uitgenodigd om na te denken over Zeeuwse identiteit.
beleg van Zierikzee
In dit project wordt een enorme puzzel gemaakt van een van de topstukken van het museum, het wandtapijt Het beleg van Zierikzee uit 1599-1600. Het tapijt, dat onderdeel uitmaakt van de unieke serie Zeeland tapijten gewijd aan zeeslagen voor de Zeeuwse kust in de Tachtigjarige Oorlog, is tot aan de zomer uitgeleend voor tentoonstellingen in New York en Madrid.
Het wandtapijt, ontworpen door Hendrik Vroom en geweven door Hendrik de Maecht, is gewijd aan de Spaanse belegering van Zierikzee in 1575. De Spaanse troepen hebben een dam opgeworpen zodat de burgers, die dreigen van de honger om te komen, geen hulp van buitenaf krijgen. Het tapijt toont de Zeeuwse aanvallen op de Spaanse barricades in rijk detail, met moordende zeelui, brandende schepen en vurige gevechten op het water.
puzzel
1600 x Zierikzee geeft bezoekers de kans om het tapijt te zien terwijl het op reis is. Ook geeft het inzicht in de vele details en de opbouw van het tapijt. De puzzel van bijna 4 bij 4 meter bestaat uit 1600 stukjes waarvan een deel aan bezoekers wordt uitgedeeld en een ander deel per post wordt verstuurd. De ontvangers worden uitgenodigd mee te helpen aan het leggen van het tapijt dat in de loop van de tentoonstelling langzaam tevoorschijn komt. Een touch screen geeft een schat aan informatie over details op het tapijt. Bezoekers worden zo gevoelig gemaakt voor en betrokken bij de (re)productie van dit Zeeuwse kroonjuweel.
The Stone Twins
The Stone Twins is een creatief bureau, opgericht in 1999, door de eeneiige tweelingbroers Declan en Garech Stone (1970). Hun brede belangstelling brengt de broers regelmatig buiten de marges van het eigenlijke ontwerpen. In 2004 verscheen van hun hand het veelgeprezen boek Logo R.I.P., dat een zilveren ADCN-Lamp won en een eervolle vermelding kreeg van de D&AD. In datzelfde jaar had het bureau de meeste nominaties voor de Nederlandse Designprijzen. Zij schrijven regelmatig columns in EYE magazine en het vakblad Communicatie, hebben in diverse jury’s van designprijzen gezeten en lezingen gegeven aan verschillende academies.