Wij nodigen u van harte uit voor een speciale persopening van De vaandeldrager on tour en de nieuwe tentoonstelling protest processie parade op dinsdag 31 januari 2023
Programma:
09.45 uur ontvangst in ZM Café met koffie/thee en lekkers
10.00 uur introductie tentoonstellingsmaker Ivo van Werkhoven en directeur Marjan Ruiter
10.15 uur gezamenlijk bezoek aan de tentoonstelling
11.00 uur einde persopening - museum gaat open voor bezoekers
Let op: Het is noodzakelijk u hier uiterlijk 26 januari voor aan te melden via m.ritsema@zeeuwsmuseum.nl
protest processie parade
31 januari t/m 3 september 2023
De vaandeldrager on tour
31 januari t/m 28 februari 2023
Gedurende de looptijd van De vaandeldrager on tour is de tentoonstelling alleen te bezoeken met een van tevoren geboekt tijdslot. Gratis publieksdagen: 31 januari & 19 februari. Boek hier een tijdslot.
protest processie parade
Het nieuwe jaar wordt roerig ingeluid bij het Zeeuws Museum met de tentoonstelling protest processie parade. Maak je klaar voor een bonte optocht van lokale verenigingsvaandels tot spandoeken met uitingen van sociaal protest. Een betoging van met naald en draad vormgegeven identiteiten en idealen: de stem van het volk. De eerste maand biedt de tentoonstelling een ereplaats aan Rembrandts De vaandeldrager. Deze reist langs alle twaalf provincies en doet nu Zeeland aan. Het schilderij werd eind vorig jaar door de Nederlandse regering aangekocht. Vanwege de prijs riep dat gemengde reacties op, ook omdat de cultuursector zich door de pandemie en lockdowns in zwaar weer bevond.
Vaandels
Geïnspireerd door deze bijzondere gast, kijken we in protest processie parade letterlijk naar vaandels en waarvoor ze door de eeuwen heen gebruikt werden. Tegelijkertijd staan we stil bij de figuurlijke betekenis van iets hoog in het vaandel hebben en stellen we de vraag: voor welke idealen sta jij op? De kennis en technieken die uiteenlopende gemeenschappen gebruiken in hun vaandels bieden inspiratie voor nieuwe uitingen. In een speciaal ingerichte werkplaats, die we na het vertrek van De vaandeldrager openen, gaan verschillende groepen en initiatieven zelf aan de slag. Zo groeit het aantal vaandels nog in de loop van de tentoonstelling.
De tentoonstelling protest processie parade presenteert werken van o.a.
Klaas Rommelaere, Aram Han Sifuentes, Lara Schnitger en Max van Loon. Voor het begeleidende programma werken we samen met o.a. PrintRoom Rotterdam.
Meer over De vaandeldrager on tour:
Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist De vaandeldrager van Rembrandt vanaf mei dit jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien. Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het kunstwerk werd eind januari 2022 aangekocht door het ministerie van OCW met steun van de Vereniging Rembrandt, het Rijksmuseum Fonds en de VriendenLoterij. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de VriendenLoterij.
Informatie voor de pers
Hoge resolutie beeldmateriaal is beschikbaar op aanvraag. Interview verzoeken en overige vragen via secretariaat Zeeuws Museum, 0118-653000 of info@zeeuwsmuseum.nl
Persfoto
Bijschrift: De Vaandeldrager Rembrandt van Rijn collectie Rijksmuseum
Fotograaf/vervaardiger: Rembrandt van Rijn
Bijschrift: Max van Loon De Mentor een bevrijdingsrok
Fotograaf/vervaardiger: Max van Loon
Bijschrift: Lara Schnitger sewing machine 2012 190 x 150 cm
Fotograaf/vervaardiger: Joshua White
Bijschrift: Nationale feestrok Francina Wilhelmina de Ruijsscher-Dijs 1945-1948 collectie Zeeuws Museum
Fotograaf/vervaardiger: Francina Wilhelmina de Ruijsscher-Dijs
Bijschrift: Lara Schnitger need a wife 2012 190 x 150 cm
Fotograaf/vervaardiger: Joshua White
Voorwaarden gebruik beeldmateriaal:
- De naam van de fotograaf en/of vervaardiger dient altijd te worden vermeld.
- Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
Voor vragen kunt u contact opnemen met onze afdeling communicatie