Koranstoel afkomstig uit Egypte

De Bijbel is het heilige boek van de christenen. Als aanhanger van het christelijk geloof behandel je dit boek met de nodige eerbied. De Koran is het heilige boek van de moslims. Ook hiervoor geldt hetzelfde, omzichtigheid is geboden. Het gebruik van een koranstandaard tijdens het lezen van de Koran is in overeenstemming met de islamitische reinheidsvoorschriften. Ook toont het respect voor de Koran. De houten kruk hier is zo'n koranstandaard, ook wel koranstoel genoemd. Hij is ruim honderd jaar oud en afkomstig uit Caïro, Egypte.

Een koranstoel zoals deze bestaat uit twee in elkaar grijpende planken. Hij kan open en dichtgeklapt worden. Een dergelijke stoel wordt ook wel eens zeer ingenieus uit één stuk hout gemaakt! Tijdens het gebruik kan de koran op de standaard worden neergelegd. Koranstoelen worden zowel thuis als in moskeeën gebruikt.

Islamitische religieuze voorwerpen zijn nooit versierd met gezichten of andere beelden van mens- of dierfiguren. Dit heeft te maken met regels en opvattingen in de islam. De gebruikte versieringen zijn meestal geometrische patronen of bloemmotieven. Deze koranstandaard heeft spijl- en kralenmotieven en een decoratieve rand van moskeedaken bovenaan. Aan de onderzijde zijn beide planken opengewerkt. De centrale opening heeft een zeer uitgewerkte vorm van houtsnijwerk in de vorm van een gebedsnis ofwel mihrab.