Protestantse paarse jongensjurk met rood en zwarte noppen
Een jurk voor een jongen? Jazeker. Hoewel deze jurk uiterlijk niet te onderscheiden is van een meisjesjurk, is dit exemplaar gedragen door jongens van protestantse ouders. Voor ons nu wel wat moeilijk voor te stellen maar het dragen van jurkjes door jongetjes tot een zindelijke leeftijd is lange tijd eigenlijk heel gewoon. Van de 16e tot en met het begin van de 20e eeuw is het heel gebruikelijk. En niet alleen voor protestantse mensen, want het gaat ook op voor katholieken en andere gezindten.
Het laten dragen van een jurkje door een klein jongetje is vooral ingegeven door de praktische voordelen die dit oplevert. Tot de leeftijd dat kinderen zindelijk zijn is het alleen maar gemakkelijk; voor elke wisseling van kledingstuk of luier die ingewikkelde onderkleding voor mannen wisselen kost veel tijd en moeite. Bovendien zijn kledingstoffen lange tijd veel duurder dan nu. Het op grootte of maat vermaken van een jurkje gaat niet alleen een stuk gemakkelijker, maar is ook voordeliger. Kleine kinderen worden snel groter en elke keer een nieuwe garderobe is gewoonweg niet te betalen. Een derde en eveneens praktische reden voor het dragen van een jurk: in kinderrijke gezinnen kan zo snel kleding geruild, gewisseld en doorgegeven worden.
Ter onderscheiding van meisjes krijgen op sommige plekken, zoals Walcheren en Axel, jongens een petje op. Op andere plekken, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Beveland, Arnemuiden en Nieuwland, krijgen juist meisjes een hoofddeksel op.