Met trots presenteert het Zeeuws Museum een bijzondere nieuwe aankoop: een muntschat uit ca. 1570. Deze werd een aantal jaren geleden op Walcheren gevonden door metaaldetectoristen Michiel Bil en Michael Daniëlse. De vondst is, volgens protocol, gemeld bij de gemeente en geregistreerd bij PAN (Portable Antiquities Netherlands). Het is vrij uitzonderlijk dat zo’n vondst wordt gedaan (op Walcheren en) in Zeeland. Deze muntschat is een waardevolle én aantrekkelijke aanvulling op de archeologische collectie van het Zeeuws Museum en past in zowel de vaste presentatie, als in de aankomende tentoonstelling over sieraden Onder ons (2025).

Zilver, goud en delen van sieraden

Naast zilveren en gouden munten zijn er ook resten van sieraden gevonden. Het zijn delen van verguld zilveren kralen en de kop van een haarnaald; allen gemaakt volgens de filigraintechniek. De zilveren munten zijn vooral afkomstig uit Vlaanderen, Brabant (Antwerpen), Holland, Utrecht en Gelderland maar er zit er ook één uit Spanje tussen. De gouden munten komen uit Brabant (Antwerpen), Frankrijk en Engeland. De oudste munten dateren van het eind van de 15e eeuw, de nieuwste uit 1569. Dit laatste jaartal wijst er mogelijk op dat de schat rond 1570 is begraven; door wie is helaas niet meer te achterhalen. Het gebeurt niet vaak dat ook het omhulsel van zo’n schat, in dit geval (de resten van) een potje van steengoed, erbij wordt gevonden.

De muntschat is vanaf 18 juni te zien in de vaste presentatie Dit is Zeeland op de derde verdieping van het Zeeuws Museum.

Informatie voor de pers

Hoge resolutie beeldmateriaal is beschikbaar op aanvraag. Interview verzoeken en overige vragen via secretariaat Zeeuws Museum, 0118-653000 of info@zeeuwsmuseum.nl

Persfoto


DOWNLOAD FOTO

Bijschrift: Muntschat Walcheren ca 1570 collectie Zeeuws Museum
Fotograaf/vervaardiger: Pim Top 

DOWNLOAD FOTO

Bijschrift: Muntschat Walcheren ca 1570 collectie Zeeuws Museum
Fotograaf/vervaardiger: Pim Top

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal:
- De naam van de fotograaf en/of vervaardiger dient altijd te worden vermeld.
- Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
Voor vragen kunt u contact opnemen met onze afdeling communicatie